Neden SEFA OSGB ile Çalışmalısınız?
SEFA OSGB, İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanı hizmetini; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından aldığı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi yetki belgesi ile tüm iş yerlerine verebilme yetkisi olan yasal bir kuruluştur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında tanımlanmış olan kanuna göre; 1 çalışanı bile olan ve sanayi sektöründen kabul edilsin ya da kabul edilmesin, sektör farketmeksizin her türlü iş yerine ‘iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı’ bulundurma şartı koyulmuştur.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) ise tüm sektörlerdeki iş yerlerine kanun kapsamında tanımlı olan ‘iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı’ kişisini temin eden kuruluşlardır.
SEFA ORTAK SAĞLIK ve GÜVENLİK MERKEZİ ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI tarafından ORTAK SAĞLIK ve GÜVENLİK BİRİMİ yetki belgesini almış ve bu belge ile iş yerlerine İŞ YERİ HEKİMİ ve İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI hizmeti verebilen Türkiye’de ki seçkin kuruluşlardan biridir.
26.06.2012 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında yapılan en son düzenlemede Ortak Sağlık Güvenlik Birimi “OSGB; iş yerlerinde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ hizmetlerini vermek için oluşturulmuştur, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş, verdiği hizmetler karşılığında fatura kesebilen ticari kuruluşlardır” ifadesi ile tanımlanmış, bu tanımlamanın yanı sıra OSGB’nin yetki alanı ve sorumlulukları da aynı kanunda kesin olarak belirlenmiştir.
26.6.2012 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nin tanımlanmış olan yetki ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;
- Çalışan sayısı bir kişi bile olsa tüm iş yerlerinde İŞ YERİ HEKİMİ ve İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.
- İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurulması hizmeti hem bireysel anlaşmalar yolu ile hem de bu iş için tanımlanmış kurumlar tarafından (OSGB) hizmet alımı yolu ile yapılabilmektedir.
- iş yerlerinde çalışacak İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı sayısı iş yerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bağlı olarak belirlenmekte ve bu kriterlere uygun olarak görevlendirme yapılmaktadır.
- İş yerlerinde iş veren belirli periyotlarda kendi çalışanlarına sağlık taraması yaptırmak zorundadır.
- Aynı zamanda iş veren iş yeri içerisinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerekli olan RİSK DEĞERLENDİRMESİ’ni yapmak ya da yaptırmak zorundadır.
- ve iş yerlerinde çalışanların maruz kalabileceği olası sağlık ve güvenlik riskleri tahmin edilerek önlem alınması ve çalışanların sağlık gözetimine tabi tutulması bu kanun kapsamında zorunlu hale getirilmiştir.